Tulaga Lelei o le Ea i totonu

E masani ona tatou mafaufau i le filogia o le ea o se tulaga lamatia e feagai ma fafo, ae o le ea tatou te manavaina i totonu e mafai foi ona faaleagaina.O le asu, ausa, limu, ma vailaʻau o loʻo faʻaaogaina i nisi o vali, meaafale, ma faʻamama e mafai ona afaina uma ai le lelei o le ea i totonu ma lo tatou soifua maloloina.

O fale e afaina ai le soifua manuia lautele ona o le tele o tagata e faʻaalu le tele o latou taimi i totonu.O le US Environmental Protection Agency o loʻo faʻatatauina tagata Amerika o loʻo i totonu o le 90% o latou taimi - i totonu o siosiomaga fausia e pei o fale, aʻoga, fale faigaluega, nofoaga o tapuaiga, poʻo faletaalo.

E su'esu'e e tagata su'esu'e o le soifua maloloina o le si'osi'omaga pe fa'afefea ona a'afia le soifua maloloina ma le soifua manuia o tagata.O su'esu'ega ua fa'ailoa mai ai o lo'o fa'atupula'ia le aofa'i i totonu o le ea, e mafua mai i mea e pei o ituaiga vaila'au o lo'o i totonu o fale, le lelei o le ea, vevela vevela, ma le maualuga o le susu.

O le lelei o le ea i totonu o le fale o se mataupu i le lalolagi atoa.O le fa'aleagaina o le ea i totonu o le fale e mafai ona mafua ai le tele o fa'afitauli fa'alesoifua maloloina, e aofia ai fa'ama'i manava, fatu fatu, faaletonu o le mafaufau, ma le kanesa.O se tasi o faʻataʻitaʻiga iloga, ua fuafuaina e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi3.8 miliona tagatai le lalolagi atoa e feoti i tausaga ta'itasi mai ma'i e mafua mai i le 'ea leaga i totonu o totonu mai ogaumu palapa ma fafie.

O nisi o tagata e mafai ona sili atu ona afaina nai lo isi.Tamaiti, tagata matutua matutua, tagata taʻitoʻatasi o loʻo i ai tulaga muamua, Native Americans, ma aiga e maualalo le tamaoaiga o le tamaoaiga e masani ona faʻaalia imaualuga maualuga o mea filogia totonu.

 

Ituaiga Filogia

E tele mea e mafua ai le leaga o le ea i totonu.O le ea i totonu e aofia ai mea filogia e ulu mai fafo, faʻapea foʻi ma puna e tulaga ese i totonu ole siosiomaga.O neipuna'oaaofia ai:

  • Gaoioiga a tagata i totonu o fale, e pei o le ulaula, susunuina o suauu malosi, kuka, ma le faamamaina.
  • Ausa mai mea faufale ma faufale, meafaigaluega, ma meafale.
  • Fa'aleaga mea ola, e pei ole limu, siama, po'o mea fa'ama'i.

O nisi o mea leaga o lo'o fa'amatalaina i lalo:

  • Allergenso mea ia e mafai ona fa'aoso ai le puipuiga o le tino, e mafua ai se fa'a'ai;e mafai ona taamilo i le ea ma tumau i luga o kapeta ma meafale mo masina.
  • Asbestoso se mea fa'a'ala'au na fa'aaogaina muamua mo le fau fale e le mafai ona mu po'o le mu, e pei o le taualuga, siding, ma le insulation.O le faʻalavelaveina o minerale asbestos poʻo mea o loʻo i ai le asbestos e mafai ona tuʻuina atu alava, e masani ona laiti tele e vaʻaia, i le ea.Asbestos oiloae avea o se gasegase o le tagata.
  • Carbon monoxideose kasa e leai se manogi ma oona.E maua i le asu e gaosia i soo se taimi e te susunuina ai le suauu i totonu o taavale poʻo loli, tamai afi, ogaumu, molī, meaʻai, afi afi, kesi, poʻo ogaumu.Fa'asa'o lelei po'o faiga fa'asu'u e taofia ai le fa'atupuina i le ea.
  • Formaldehydeose vaila'au malosi lona manogi o lo'o maua i nisi o meaafale laupapa omi, kapoti fasi laupapa, fola, kapeta, ma ie.E mafai foi ona avea ma se vaega o nisi o kelu, mea faapipii, vali, ma mea e ufiufi ai.Formaldehyde o leiloae avea o se gasegase o le tagata.
  • Ta'ita'io se u'amea fa'alenatura na fa'aaogaina i le tele o ituaiga o oloa e aofia ai le penisini, vali, paipa paipa, sima, solder, maa, ma e o'o lava i mea teuteu.
  • limuo se microorganism ma ituaiga o ga'o e olaola i nofoaga susu;o loʻo maua i soʻo se mea, i totonu ma fafo, faʻailoga eseese.
  • Vailaau faalafuao mea ia e fa'aaogaina e tape ai, fa'ate'a ai, pe fa'atonutonu ai fo'i ituaiga o la'au po'o ni mea e ta'ua o ni fa'ama'i fa'ama'i.
  • Radonose kasa e leai se lanu, leai se manogi, fa'alenatura e sau mai le pala o elemene fa'aleteleti i palapala.E mafai ona ulu atu i totonu o avanoa e ala i ta'eta'ei po'o va i fale.O le tele o fa'aaliga e tutupu i totonu o fale, a'oga, ma fale faigaluega.Ua fuafuaina e le EPA o le radon e nafa ma le tusa21,000 US maliu mai le kanesa mama i tausaga taʻitasi.
  • Usu, o se mea e maua mai i faiga fa'avevela, e pei o sikaleti, ogaumu kuka, ma afi afi, o lo'o i ai vaila'au oona e pei o formaldehyde ma le ti'a.

Sau mai https://www.niehs.nih.gov/health/topics/agents/indoor-air/index.cfm

 

 

 


Taimi meli: Sep-27-2022